I alt for lang tid har vi talt om pauser som noget sundt eller fornuftigt. Men ord som “sundt” og “fornuftigt” overskygger den virkelige betydning af pauser – for pauser er ikke bare en luksus, de er en absolut nødvendighed, hvis vi ønsker at forblive langtidsholdbare på arbejdsmarkedet. I denne artikel udfordrer Louise Vælds perspektivet og introducerer begrebet “pauseklog”. Læs med her.
Vi taler ofte om, hvor vigtigt det er at tage pauser for at forblive effektive og mentalt robuste. Men alt for ofte bliver disse pauser ignoreret eller nedprioriteret i jagten på at “nå mere” eller “være mere produktive”. Men hvad nu, hvis det netop er pauserne, der gør os i stand til at være mere produktive og langtidsholdbare?
Mangel på pauser kan have store konsekvenser for individet – og virksomhedens succes
Når vi ikke tager pauser alvorligt, kan konsekvenserne være alvorlige. Uden pauser risikerer vi at nedslide både krop og sind, hvilket kan føre til udbrændthed, stress og andre alvorlige helbredsproblemer.
Når vi ikke giver os selv tid til at trække vejret, reflektere og genoplade, svækker vi vores evne til at tænke klart, træffe gode beslutninger og håndtere udfordringer effektivt. Vi bliver mindre nærværende, både i vores arbejde og i vores relationer, og kan miste glæden ved det, vi laver.
Pauser er altså ikke en luksus – noget der er sundt eller fornuftigt – de er en nødvendighed. De hjælper os med at reducere stressniveau, styrker vores immunsystem, og de giver vores krop og hjerne en nødvendig aflastning, som er essentielt for vores langsigtede holdbarhed og succes. Uden dem underminerer vi os selv og den værdi, vi kan skabe, både på arbejdspladsen og i privatlivet.
En klog investering i langtidsholdbar succes
At være pauseklog betyder at forstå, at pauser ikke er et fravalg fra produktivitet, men en integreret del af den. Pauser er ikke en luksus, men et strategisk redskab til at opretholde et stabilt energiniveau, sikre mental skarphed og øge vores evne til at skabe værdi – både for os selv og for dem omkring os.
Sådan er du pauseklog i praksis
Tempo- og sceneskift:
At sænke tempoet i løbet af dagen kan være mere opladende end blot at stoppe helt op. Det handler om at skifte mellem hurtigt tempo og langsommere aktiviteter for at give hjernen tid til at bearbejde indtryk og genoplade. Pauser betyder ikke nødvendigvis at være inaktiv – det kan også være et skift i opgave eller tempo, som giver plads til ro og refleksion.
Selvomsorg og selvempati:
At tage en pause betyder at vi giver os selv lov til at stoppe op og lytte til vores krops signaler. Selvomsorg handler om at anerkende, at vi (og vores helbred) er vigtigere end de opgaver, vi skal nå. Pauser handler derfor også om at udvise kærlighed og respekt for os selv, både for at kunne yde vores bedste og for at opretholde vores langsigtede energi.
Søvn og mono-tasking:
Sund søvn og nok søvn er i sig selv den vigtigste pause vi kan give kroppen og hjerne og pauser er tæt forbundet med søvn idet, pauser i løbet af dagen hjælper os med at opretholde god søvnkvalitet, som i sidste ende er fundamentet for at kunne yde på højeste niveau. Desuden kan mono-tasking – at fokusere på én opgave ad gangen – skabe ro i sindet og større tilfredshed i arbejdet. Pauser støtter vores evne til at være til stede i det, vi laver, og dermed kunne mono-taske og opnå bedre resultater.
Skærmfri pauser og tid til basale behov:
En ofte overset, men vigtig del af **at være pauseklog (**vores pauser) er at tage skærmfri pauser. Når vi fjerner os fra skærmene, giver vi vores øjne og sind en naturlig pause, der hjælper med at reducere mental træthed. Det er også vigtigt at tage tid til at spise, drikke og gå på toilettet, som vi ofte glemmer i vores hektiske hverdag. Alle de små pauser hjælper os med at genoplade, så vi kan komme tilbage til arbejdet med mere energi og fokus.
Langtidsholdbar: Hvem skal nyde godt af din energi?
Når vi tager pauser og sørger for restitution, skaber vi grundlaget for langtidsholdbarhed – både i arbejdslivet og privatlivet. Mennesker har en naturlig længsel efter at være der for andre og skabe glæde og støtte omkring sig. Ved at prioritere pauser og genopladning sørger vi for, at vi kan holde af og yde omsorg for dem, vi har tæt på os.
Pauser er en del af bæredygtig arbejdskultur og skal ikke ses som noget, vi tager, når der er tid til overs. Pauser er en klog og nødvendig investering i vores trivsel og effektivitet. Sunde pauser, mindfulness, og små tidslommer til at trække vejret hjælper os med at finde vores naturlige rytme og balance i en travl hverdag.
Når vi prioriterer pauser, skaber vi et arbejdsliv, hvor vi holder længere, yder bedre og har mere overskud til de ting, vi elsker – både på og uden for arbejdet. Så lad os stoppe med at omtale pauser som “sundt” eller “fornuftigt”, men i stedet sigte mod at blive “pausekloge”.
18 gode grunde til at blive pauseklog
Hold din markør over boksene for at se pausers indflydelse på dig, din krop, din arbejdsindsats og dine relationer.
Vil du blive (endnu) bedre til at passe på dig selv og dine medarbejdere? Tag fat I os for en uforpligtende infosamtale om mulighederne for dig, dit team eller din organisation,
Louise Vælds
Indehaver og underviser
Uddanner mennesker indenfor coaching disciplinen og er personlig coach for ledere, så vi sammen kan sætte alle fri af deres begrænsninger og få det bedste ud af ressourcerne.